ДЕЛОВАЊЕ ВИКАРИЈАТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Православно - старокатолички Генерални викаријат Св. Метода је утемељен 13.08.2015. године, Декретом високопреузвишенога Господина, монсињора др Леонарда Бега, архиепископа Провинције Св. Кристофора задуженог за Хрватску и земље у регији (погледајте овде).

По оснивању, надбискуп Леонардо је својим Указом прогласио Црквени устав Викаријата, на основу којег Викаријат врши своје црквене активности (погледајте овде).

+ КЛИР ВИКАРИЈАТА У СРБИЈИ +

+ ГЕНЕРАЛНИ ВИКАР +
високопреподобни архимандрит
Иларион (Јован Мишић)

Архимадрит Иларион је био дугогодишњи игуман, велики обновитељ и приложник православних манастира Гргетег и Ново Хопово на Фрушкој Гори, као и настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима (Црна Гора) и манастира Ораховица у Хрватској. Рукопроизведен у чин архимандрита по рукама православног епископа сремског Г. Василија, у манастиру Ново Хопово.

Водитељ канцеларије, презвитер,
проф. др Боривој Суботић

Боривој Суботић је доктор математичких наука, редовни професор Универзитета "Унион - Никола Тесла" у Београду. Поред хришћанске теологије, бави се изучавањем азијских религија и филозофија. За ђакона је заређен 18.10.2014. године у Иригу, а за свештеника 22.10.2016. у Осијеку (РХ), по рукама старокатоличког бискупа др Леонарда Бега. Ожењен је, отац четворо деце.

Oвлашћени заступник - председник, ђакон
Илија Суботић, cert. iur.

Илија Суботић је студент Математичког факултета у Београду. Током 2013. и 2014. године завршио је сертификациони програм у области међународног права, Универзитета Луван у Белгији, као и курс криминолошке психологије 2015. (Универзитет у Квинсленду, Аустралија). Од стране Светог Архијерејског Синода СПЦ награђен је златном медаљом за иконописање. За ђакона га је заредио бискуп др Леонардо Бег, 22.10.2016. године у Осијеку (РХ).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

К Л И Р   У   З Е М Љ А М А   Р Е Г И Ј Е:

+ СТАРОКАТОЛИЧКИ ВИКАРИЈАТ СВ. МЕТОДА, Раб, Хрватска +
Истрa:

ђакон, др Стјепан Мургић, Бује
email: smurgic@gmail.com

Презид:

велечасни, доц. др Ивица Криж, Презид
email: ivica.kriz7@gmail.com


+ СТАРОКАТОЛИЧКА ЦРКВА БиХ +


+ ГЕНЕРАЛНИ ВИКАР +
протојереј - ставрофор Јозо Кљајић, Тузла
email: zupnik.kljajic@hotmail.com


+ ПОВЕРЕНИШТВО ЗА СЛОВЕНИЈУ И ЈУЖНУ АУСТРИЈУ (КОРУШКА) +


Надбискупов повереник
велечасни Риналдо Музга, Љубљана
email: rinaldo.diricchardi@hotmail.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народне, ортодоксне старокатоличке цркве су управо то - народне. То значи да све своје активности и обреде морају омогућити и најсиромашнијимa. Због тога је на нивоу ове Уније, те стога и Православно - старокатоличког генералног викаријата, донета обавезујућа одлука да сви црквени обреди буду апсолутно бесплатни:

Сваки клирик Викаријата је у обавези да спроводи ову одлуку и
да упозна вернике са њом приликом вршења свете тајне или другог обреда.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вероватно се питате: зашто је таксовник тако одређен?

Више је него пожељно, скоро обавезујуће, да сваки клирик Викаријата има своје световно занимање: нпр. земљорадник, просветни радник, службеник итд. Свештенички чин, како нас и сам Христос учи, не може и не сме бити извор зараде, јер: како наплатити молитву? Како наплатити дар Светога Духа? У Јеванђељу по Матеју, глава 10, Христос даје упутства својим апостолима да лече, изгоне нечисте духове и проповедају, уз један веома битан услов:

„На дар сте добили, на дар и дајте.“ (Мт 10,8)


ИНФОРМАЦИЈЕ ВЕЗАНЕ ЗА КАНОНСКИ ПРИЈЕМ КЛИРИКА / КЛИРИЧКИХ КАНДИДАТА

- О СВЕТОМ РЕДУ -
Сакрамент Светог реда је божанског установљења. Они који су заређени, припадају јерархијском устројству Цркве, док они верници који, прихватањем јеванђелских савета заветима или другим везама - које Црква признаје и потврђује, користе спасењском послању Цркве без обзира што не припадају црквеној хијерархији. Тако они ипак сачињавају живот Цркве и њену светост, у служби царског свештенства за разлику од клира, који спада у олтарско свештенство.

Свето ређење, једном исправно примљено, никада не може постати неисправно. Сваки свештеник, ако и нема овлашћења исповедања, исправно и допуштено одрешује од свих цензура и греха све покајнике који се налазе у смртној погибељи, премда је присутан овлашћени свештеник, што значи да се свети ред не може никада изгубити. Према томе, уколико је клирик из неког разлога сведен на лаички сталеж, ипак никада не може у потпуности бити лаик.

Примитак Светог реда оставља непоновљив белег којим се означавају и којим се хришћанин мења у његовом битку, у основи, те је тиме као посвећени службеник у могућности деловати in persona Christi, према својем ступњу, вршећи у особи Христа - Главе службу подучавања, свећивања и управљања у Божијем народу. Такво сакраментално-онтолошко заређење никада не престаје, уз услов да је крштена особа исправно заређена. Власт реда се, према томе, не може одузети, него само забранити њено вршење или обављање неких њених чинова. Дакле, без обзира на евентуални губитак клиричког сталежа (обавезе и права властита клиру, која произлазе из исправно примљеног светог реда), власт реда и даље траје..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Потребна документација код пријављивања кандидата за канонски пријем у Викаријат:

1. Лични разговор/преписка са надбискупом
2. Биографија и две фотографије величине као за личну карту
3. Попуњавање приступнице и захтева за упис у евиденцију клира/кандидата;
4. Прилагање фотокопије или оригинала следећих докумената:

----------- Крштења и миропомазања (кризме);
----------- Потврда о причести (кандидати из православних цркава је не подносе);
----------- Црквени извод из књиге венчаних - за ожењене кандидате;
----------- Потврде о рукоположењима/Светим редовима - за клирике;
----------- Дипломе о највишој завршеној школи;
----------- Потврда о екскардинацији (канонском отпусту) - за кандидате који траже инкардинацију;
----------- Остале дипломе или уверења о завршеним курсевима/програмима у области теологије, уколико их кандидат поседује.
5. Потписани примерак Никео-цариградског Символа вере;
6. Писмена молба надбискупу (која треба да садржи конкретне околности писања исте):

----------- Молба за пријем у клиричке кандидате
----------- Молба за опрост (по одлуци надлежног Сабора Провинције Св. Метода, уколико су клирици, који траже пријем у Викаријат, претходно припадали и служили у Цркви која одобрава девијантна понашања - благослов истополних парова или дозвола абортуса (осим у медицински оправданим околностима тј. у ризику по живот мајке), као и друга неприхватљива учења, дужни су, уз пријемну документацију, доставити и молбу надбискупу за опрост таквог понашања са изјавом да се од таквих учења дистанцирају);
----------- Молба за инкардинацију - подносе је клирици који намеравају канонски приступити у Викаријат.

Документације се шаље на адресу седишта Викаријата, или се може предати лично нпр. при састанку са представником Викаријата, у ком случају ће се издати потврда о примљеној документацији.

За све даље информације и увођење у процедуру, слободно нам се обратите: контакт